Maslo je jednou zo základných potravín, ktoré nechýbajú v takmer žiadnej domácnosti. Jeho použitie je veľmi variabilné a jeho história siaha až ďaleko do histórie. V súčasnosti je na trhu skutočne nepreberné množstvo značiek, veľkostí a ochutených výrobkov. Zvlášt obľúbené sú už hotové bylinkové maslá, ktoré majú svoju špecifickú sviežu arómu a sú priam predurčené na krajec chleba ako samostatné chutné jedlo.
Skutočne si môžete kúpiť obrovský blok masla, ktorý vám vydrží viac ako týždeň, ale rovnako môžete zvoliť aj mini alternatívu vhodnú len na jednu porciu. Chcete už dopredu osolené maslo, kde sa soľ zmiešala s tukom už vo výrobni a výsledkom je vyvážená a prenikavá chuť? Nech sa páči. Smutným faktom je, že s touto variabilitou sa na trhu objavilo aj množstvo podradných, alebo dokonca rovno zdraviu škodlivých masiel. O margarínoch ani nehovoriac. Rastlinné tuky síce nie sú v žiadnom prípade zlé, no väčšina lacných a dostupných alternatív je lacná (a adekvátne nechutná, až odporná) práve vďaka umelo zníženým nákladom na výrobu a tak aj zníženej kvalite výrobku.
Ako spoznať dobré maslo:
1.) Obsah tuku: nie je hádam ani nutné spomínať ho. Pravé maslo by malo mať minimálne 82% tuku, žiadne výnimky, ani výhovorky. Tak to bolo a tak by to aj malo byť.
2.) Farba: by mala byť typicky maslová. Teda veľmi bledá, s veľmi jemný krémovým podtónom. Maslo by rozhodne nemalo byť výrazne, alebo tmavo žlté. To je znak znehodnotenia suroviny a takejto pokazenej potravine by ste sa mali vyhnúť.
3.) Konzistencia: závisí najmä od okolitej teploty. Maslo uchovávané v chladničke by malo byť pevné a celistvé, no malo by sa dať krájať. Maslo práve vytiahnuté z chladu by sa malo dať pohodlne strúhať. V teple je jasné, že tuhosť povolí a maslo sa dá jednoducho natierať a je krémovité. Ak v chladničke maslo nestuhne, niečo nie je v poriadku.